Η διάμεση κυστίτιδα είναι μια επώδυνη ουρολογική πάθηση που παρουσιάζεται σε άντρες και γυναίκες.
Η διάμεση Κυστίτιδα (ΔΚ) ή χρόνιο πυελικό άλγος είναι μία χρόνια φλεγμωνώδης πάθηση της κύστης ή/και της πυέλου που παρουσιάζεται κάθε χρόνο σε εκατομμύρια ανδρών, γυναικών ακόμα και παιδιών, σε όλο τον κόσμο.
Αν και αφορά συχνότερα γυναίκες, μπορεί να παρουσιαστεί σε κάθε ηλικία, φύλο, ή φυλή. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πόνο, επώδυνη ούρηση, συχνοουρία και άλγος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Σπανιότερα συμπώματα είναι ο πόνος σε μύες και αρθρώσεις, ημικρανίες, αλλεργείες αλλά και συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος.
Δυστυχώς, πολλοί πάσχοντες από ΔΚ δε διαγνώσκονται μιας και η κλινική εικόνα μιμείται άλλες ουρολογικές παθήσεις. Οι συνέπειες της ΔΚ στην ποιότητα ζωής των ασθενών δεν πρέπει να υποεκτιμάται, μιας και τα συμπτώματά της προκαλούν την αίσθηση απελπισίας και απόγνωσης.
Τί προκαλέι τη Διάμεση Κυστίτιδα
Υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με την αιτιολογία της ΔΚ. Η πιο επικρατούσα θεωρία σχετίζεται με τα κύτταρα που βρίσκονται στο πιο εσωτερικό στρώμα της κύστης (βλεννογόνο). Αυτά τα κύτταρα προστατεύονται από τις τοξίνες που βρίσκονται στα ούρα από ένα στρώμα πρωτεΐνης που ονομάζεται γλυκοζαμινογλυκάνη (GAG). Οι ασθενείς με ΔΚ παρουσιάζουν κενά ή ρήγματα σε αυτό το προστατευτικό στρώμα, που επιτρέπουν στις τοξίνες να ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη και κατόπιν να παρουσιάζεται φλεγμονή, με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης των ούρων. Για το λόγο αυτό, οι ασθενείς με ΔΚ έχουν πόνο υπερηβικά (στην περιοχή της κύστη) όσο η κύστη γεμίζει με ούρα (που μειώνεται ή και εξαφανίζεται μετά την ούρηση).
Μία άλλη θεωρία είναι ότι η ΔΚ είναι μια αυτοάνοση αντίδραση μετά από μια ουρολοίμωξη (ότι η άμυνα του οργανισμού επιτείθεται δηλαδή στην κύστη). Τέλος, μια τρίτη θεωρία υποστηρίζει ότι τα συμπτώματα οφείλονται σε βακτήρια που δεν ανιχνεύονται με τη βασική καλλιέργεια ούρων.
Μέχρι σήμερα δεν έχει ανιχνευτεί κάποια συγκεκριμένη ουσία η οποία είναι παρούσα στο τοίχωμα των ασθενών με ΔΚ. Για κάποιες μορφές ΔΚ πιστεύεται ότι υπάρχει κληρονομικότητα.
Συμπτώματα Διάμεσης Κυστίτιδας
Σε πολύ πρώιμα στάδια της ΔΚ, τα συμπτώματα είναι όμοια μιας κοινής ουρολοίμωξης, κάνοντας τη διάγνωση δύσκολη. Στη διαφορική διάγνωση της ΔΚ περιλαμβάνονται επίσης τα ακόλουθα:
- Πόνος της κάτω κοιλίας
- Συχνοουρία
- Έπειξη προς ούρηση
- Άλγος που οφείλεται στη σεξουαλική επαφή
- Τοπικό άλγος στο περίνεο και στα εξωτερικά γεννετικά όργανα (γυναίκες)
- Πόνος λόγω υπερπλήρωσης κύστης
- Πόνος περιόδου
- Προστατίτιδα (άντρες)
- Επώδυνη εκσπερμάτισης
Τα συμπτώματα της ΔΚ μπορεί να υποχωρήσουν από μόνα τους, να επιμείνουν αλλά και να χειροτερέψουν. Συνήθως οι ασθενείς παρουσιάζουν περιόδους κατά τους οποίους τα συμπτώματα γίνονται πολύ ενοχλητικά που ακολουθούνται από ασυμπτωματικές περιόδους.
Πως γίνεται η διάγνωση του χρόνιου πυελικού άλγους
Επειδή τα συμπτώματα του χρόνιου πυελικού άλγους μιμούνται αυτά άλλων παθήσεων ο ιατρός πρέπει πρώτα να αποκλείσει την παρουσία άλλων παθήσεων. Για το λόγο αυτό πρέπει να:
- Γίνει λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού.
- Περιγραφή συμπτωμάτων.
- Φυσική εξέταση.
- Ανάλυση ούρων / καλλιέργεια ούρων.
- Συλλογή προστατικού υγρού για καλλιέργεια (άντρες).
- Κυστεοσκόπηση με βιοψία κύστεως.
Θεραπευτικές επιλογές διάμεσης κυστίτιδας
Δυστυχώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία του χρόνιου πυελικού άλγους˙ ο στόχος της αγωγής είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων. Συνήθως απαιτείται συνδιασμός θεραπευτικών επιλογών που μπορεί να περιλαμβάνει:
- Φαρμακευτική αγωγή
- Ενδοκυστικές εγχύσεις
- Δίαιτα με αποφυγή τροφών που ερεθίζουν την κύστη
- Εκπαίδευση κύστεως για μείωση της συχνοουρίας
- Χειρουργικές τεχνικές (για αύξηση της χωρητικότητας της κύστης)
Αν υποφέρεται από ανεξήγητο χρόνιο πυελικό άλγος, επικοινωνήστε με το ιατρείο για να προγραμματίσετε ραντεβού για την κατάλληλη διερεύνηση και αντιμετώπιση σας.