Γρηγόριος Λαμπρινός M.D. F.E.B.U.

Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος

Στοιχεία επικοινωνίας
Ιατρείο: 210-59.86.795
Γραμματεία: 6988-60.69.92
info@lamprinos.gr

Στοιχεία επικοινωνίας

Ιατρείο: 210-59.86.795 – Γραμματεία: 6988-60.69.92

info@lamprinos.gr

Ως γνωστόν οι όρχεις βρίσκονται σε ένα “σάκκο” που ονομάζεται όσχεο. Ο καθένας τους περιέχεται εντός ενός ξεχωριστού διαμερίσματος του όσχεου και περιβάλλεται από μία πολύ μικρή ποσότητα υγρού, που αυξομειώνεται στο χρόνο. Αυτό γίνεται γιατί φυσιολογικά το υγρό αυτό παράγεται και απορροφάται. Όταν η ποσότητα του υγρού αυξάνεται σε τέτοιο βαθμό που η απορρόφησή του δεν είναι ικανή να το ελαχιστοποιήσει, προκαλείται μία διόγκωση του όσχεου που ονομάζεται υδροκήλη.

Η υδροκήλη είναι φυσιολογική στα νεογέννητα αγόρια και υποχωρεί από μόνη της μέχρι την ηλικία του 1 έτους.

Συμπτώματα υδροκήλης

Οι ασθενείς που παρουσιάζουν υδροκήλη, είτε του ενός είτε και των δύο πλευρών, έχουν συνήθως μια ανώδυνη διόγκωση του όσχεου.Όταν η ποσότητα του υγρού είναι μεγάλη, οι ασθενείς παραπονιούνται για μία αίσθηση βάρους και δυσφορίας, ενώ προβλήματα μπορεί να προκαλέσει και η αισθητική του όσχεου.

Αίτια υδροκήλης

Φλεγμωνές, λοιμώξεις, τραυματισμοί των όρχεων μπορεί να προκαλέσουν υδροκήλη. Άλλες πιθανές αιτίες είναι προηγηθέν χειρουργείο κιρσοκήλης και η χρόνια ορθοστασία.

Επιπλοκές υδροκήλης

Η υδροκήλη σπάνια δημιουργεί προβλήματα. Συνήθως δεν επηρεάζει τη γονιμότητα, εκτός από εξαιρετικά σοβαρές και προχωρημένες καταστάσεις. Οι ασθενείς, παρόλα αυτά πρέπει να εξετάζονται προκειμένου να αποκλειστεί πιθανή υφιστάμενη σοβαρή νόσος, όπως μια οξεία λοίμωξη (π.χ. επιδιδυμίτιτδα) ή καρκίνος των όρχεν (που αφορά νέους άντρες από 18 έως 40).

Διάγνωση υδροκήλης

Το ιστορικό και η φυσική εξέταση από έναν έμπειρο ουρολόγο συνήθως αρκούν για να τεθεί η διάγνωση της υδροκήλης. Η επιβεβαίωση χρειάζεται υπερηχογραφημα του όσχεου, που ταυτόχρονα αποκλείει άλλα υποκείμενα νοσήματα.

Αντιμετώπιση

Η υδροκήλη δεν υποχωρεί από μόνης της. Η μοναδική θεραπεία είναι η χειρουργική. Εναλλακτικά, μπορεί να απορροφηθεί το υγρό με βελόνα, μέθοδος που δεν συστήνεται, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι η συλλογή θα υποτροπιάσει πολύ γρήγορα. Κατά τη χειρουργική επέμβαση αφαιρείται βεβαίως το υγρό, αλλά παράλληλα, αναστρέφονται τα τοιχώματα του σάκκου που περιέχουν τον όρχι, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η ίδια κοιλότητα που συνέλεξε το υγρό αρχικά. Οι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι τους την ίδια ημέρα, με ελάχιστες εξαιρέσεις (είτε σε ασθενείς με πολύ μεγάλες υδροκήλες, είτε που παρουσίασαν μεγαλύτερη αιμορραγία του αναμενομένου και θα χρειαστούν παροχέτευση) που είναι σπάνιες.

Αν πάσχετε από υδροκήλη, επικοινωνήστε με το ιατρείο μας για ένα λεπτομερή έλεγχο και προγραμματισμό της κατάλληλης αντιμετώπισης.