Γρηγόριος Λαμπρινός M.D. F.E.B.U.

Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος

Στοιχεία επικοινωνίας
Ιατρείο: 210-59.86.795
Γραμματεία: 6988-60.69.92
Ραντεβού: 11.00-13.30 και 16.00 – 19.00
info@lamprinos.gr

Στοιχεία επικοινωνίας

Ιατρείο: 210-59.86.795 – Γραμματεία: 6988-60.69.92

info@lamprinos.gr

Αρχική » Άρθρα » Βιοψία Προστάτη

Ο μοναδικός τρόπος για να διαγνωσθεί ο καρκίνος του προστάτη είναι η βιοψία του προστατικού αδένα. Η τρέχουσα διαγνωστική προσέγγιση απαιτεί την πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία (MRI) του προστάτη που αναδεικνύει πιθανές εστίες εντός του προστάτη, που πληρούν όλα τα ακτινολογικά κριτήρια για να χαρακτηριστούν ως εστίες υψηλής υποψίας καρκίνου. Μόνο εφόσον υπάρξει τέτοιο εύρημα, βρίσκει ένδειξη η βιοψία του προστάτη. Στις μέρες μας χρησιμοποιείται η διαπερινεϊκή βιοψία του προστάτη, η οποία προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με την παλαιά διορθική μεθόδο.

Διαπερινεϊκή Βιοψία Προστάτη

Η διαπερινεϊκή βιοψία του προστάτη πραγματοποιείται μέσω της διείσδυσης βελόνας βιοψίας διαμέσου του περινέου (την περιοχή μεταξύ του όσχεου και του πρωκτού). Αυτή η προσέγγιση παρέχει μεγαλύτερη ακρίβεια και μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης, καθώς αποφεύγει το ορθό και τις πιθανές βακτηριακές λοιμώξεις που σχετίζονται με την παραδοσιακή διορθρική βιοψία.

Πλεονεκτήματα

1. Ασφάλεια: Κατά τη διαπερινεϊκή βιοψία η βελόνα δεν περνάει από το ορθό στον προστάτη, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης σε σύγκριση με τη διορθρική βιοψία.

2. Ακρίβεια: Προσφέρει υψηλότερη ακρίβεια στον εντοπισμό και τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, δεδομένου ότι η βελόνα βιοψίας μπορεί να κατευθυνθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια σε ύποπτες περιοχές, σε οποιαδήποτε θέση μπορεί να έχουν εντός του προστάτη (κάτι που δεν ισχύει για την παλαιά μέθοδο).

3. Αποφυγή σοβαρών επιπλοκών: Η μέθοδος αυτή αποφεύγει την πρόκληση βλάβης σε άλλες περιοχές όπως το ορθό και τα αγγεία του, μειώνοντας την πιθανότητα αιμορραγικών επιπλοκών.
4.

MRI Προστάτη

Η μαγνητική τομογραφία του προστάτη είναι μοναδική απεικονιστική τεχνική που δημιουργεί λεπτομερείς εικόνες του προστάτη και των περιβαλλόντων ιστών. Αποτελεί την πιο σύγχρονη απεικονιστική μέθοδο που έχει ένδειξη όταν υπάρχει ισχυρή κλινική υποψία καρκίνου του προστάτη (υψηλό PSA, οικογενειακό ιστορικό, παθολογικό εύρημα στη δακτυλική εξέταση του προστατικού αδένα).

Χρήσεις της MRI Προστάτη

1. Διάγνωση: Η MRI είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την ανίχνευση και την αξιολόγηση ύποπτων περιοχών στον προστάτη. Συμβάλλει στην ακριβή απεικόνιση των όγκων και στη διαφοροποίηση μεταξύ κακοήθων και καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα, η πολυπαραμετρική μαγνητική του προστάτη εντοπίζει το 94% των περιστατικών κλινικά σημαντικού καρκίνου του προστάτη (νόσος που χρειάζεται θεραπεία). Στην περίπτωση αυτή ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε βιοψία για να επιβεβαιώσει την παρουσία της νόσου.

2. Βιοψία FUSION: Αποτελεί το πλέον προηγμένο διαγνωστικό εργαλείο στη διαγνωστική του καρκίνου του προστάτη. Οι εικόνες της μαγνητικής τομογραφίας επεξεργάζονται από σύγχρονα λειτουργικά συστήματα τα οποία συγχωνεύονται με τη real-time εικόνα του υπέρηχου κατά τη διάρκεια της βιοψίας, για την ακριβή καθοδήγηση της βελόνας, εξασφαλίζοντας ότι οι βιοψίες λαμβάνονται από τις πιο ύποπτες περιοχές.

3. Σταδιοποίηση και Σχεδιασμός Θεραπείας: Η MRI βοηθά στον καθορισμό της έκτασης του καρκίνου, παρέχοντας κρίσιμες πληροφορίες για τον σχεδιασμό της κατάλληλης θεραπευτικής στρατηγικής.

Συμπεράσματα

Η συνδυασμένη χρήση της διαπερινεϊκής βιοψίας του προστάτη και της MRI προσφέρει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στη διάγνωση και τη διαχείριση του καρκίνου του προστάτη. Η αυξημένη ακρίβεια, η μείωση των επιπλοκών και η βελτίωση της ασφάλειας για τον ασθενή καθιστούν αυτές τις μεθόδους προτιμώμενες επιλογές για τους ιατρούς και τους ασθενείς. Με την τεχνολογική πρόοδο, αυτές οι τεχνικές συνεχίζουν να εξελίσσονται, προσφέροντας καλύτερες προοπτικές για έγκαιρη και ακριβή διάγνωση.