Γρηγόριος Λαμπρινός M.D. F.E.B.U.

Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος

Στοιχεία επικοινωνίας
Ιατρείο: 210-59.86.795
Γραμματεία: 6988-60.69.92
info@lamprinos.gr

Στοιχεία επικοινωνίας

Ιατρείο: 210-59.86.795 – Γραμματεία: 6988-60.69.92

info@lamprinos.gr

Αρχική » Παθήσεις » ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ » Καρκίνος του νεφρού

Καρκίνος του νεφρού

Ο καρκίνος του νεφρού εμφανίζεται συχνότερα σε ενήλικες ηλικίας μεταξύ 60 και 80 ετών, ενώ είναι σπάνιος κάτω από τα 50. Είναι συνήθως ιάσιμος, αν και εφόσον διαγνωσθεί έγκαιρα. Στις περιπτώσεις που διαγνωσθεί σε προχωρημένο στάδιο, η πλήρης ίαση πιθανόν να μην είναι δυνατή. Υπάρχουν διάφοροι ιστολογικοί τύποι νεφρικού καρκίνου, με συχνότερο το καρκίνωμα νεφρικών κυττάρων (renal cell carcinoma, RCC).

Συμπτώματα καρκίνου του νεφρού

Παλαιότερα η διάγνωση του καρκίνου του νεφρού γίνονταν με βάση τη διαγνωστική τριάδα αιματουρίας, πόνου στην περιοχή του νεφρού και παρουσία ψηλαφητής μάζας. Αυτά ισχύουν για ευμεγέθεις όγκους των νεφρών, οι οποίοι δεν συναντώνται πλέον συχνά, λόγω της ευρήτατης χρήσης απεικονιστικών μέσων (κυρίως του υπερήχου και της αξονικής) με τα οποία βρίσκουμε κατά κανόνα τυχαία, μικρούς σε διαστάσεις όγκους. Το συχνότερο σύμπτωμα είναι το αίμα στα ούρα, ενώ πολύ σπανιότερα μπορεί να αναφερθεί πόνος από τους ασθενείς.

Αίτια καρκίνου του νεφρού

Δε γνωρίζουμε την ακριβή αιτιολογία του καρκίνου του νεφρού, αλλά γνωστοί προδιαθεσικοί παράγοντες είναι:

  • Παχυσαρκία, με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) μεγαλύτερο ή ίσο του 30.
  • Κάπνισμα
  • Αρτηριακή υπέρταση
  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του νεφρού σε συγγενείς πρώτου βαθμού
  • Κάποια γενετικά νοσήματα
  • Ιστορικό μεγάλης διάρκειας αιμοκάθαρσης

Η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους, με φυσιολογική αρτηριακή πίεση, σε συνδυασμό με την αποφυγή του καπνίσματος αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να μειώσει κανείς την πιθανότητα να αναπτύξει καρκίνο στους νεφρούς.

Θεραπεία του καρκίνου του νεφρού

Η κατάλληλη θεραπεία για έναν ή μία ασθενή με καρκίνο του νεφρού εξαρτάται από το μέγεθος του όγκου και από το αν υπάρχουν μεταστάσεις. Οι κύριες θεραπευτικές επιλογές είναι:

  • Η χειρουργική αφαίρεση τμήματος ή όλου του νεφρού με καρκίνο (συχνότερη επιλογή)
  • Κάποιες εστιακές θεραπείες, όπως κρυοθεραπεία ή ραδιοκύματα (αρκετά διαδεδομένες στο εξωτερικό).
  • Βιολογικές θεραπείες – με φάρμακα που βοηθούν να σταματήσει να αναπτύσσεται ο καρκίνος.
  • Εμβολισμός, με μια διαδικασία που μπλοκάρει την παροχή του αίματος στον καρκίνο
  • Ακτινοβολίες.

Πρόγνωση του καρκίνου του νεφρού

Η πρόγνωση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος του όγκου, τη θέση του και κατά πόσο έχουν διαφύγει τα καρκινικά κύτταρα από το νεφρό, κατά το χρόνος της διάγνωσης.

Αν ο όγκος είναι ακόμα μικρός και βρίσκεται μέσα στο νεφρό, με τη χειρουργική αφαίρεση συνήθως επιτυχγάνεται πλήρης ίαση. Υπάρχουν κάποιοι πολύ μικροί όγκοι, με πολύ αργή ανάπτυξη, που μπορεί να μη χρειαστούν καμία θεραπεία – τουλάχιστον από την αρχή (ιδιαίτερα όταν οι ασθενείς είναι μεγάλης ηλικίας με μικρό προσδόκιμο επιβίωσης).

Αν ο καρκίνος έχει προχωρήσει εκτός του νεφρού, με τις θεραπείες προσπαθούμε να ελέξουμε τον καρκίνο, αλλά η πλήρης θεραπεία συνήθως δεν είναι δυνατή. Κάποιοι ασθενείς μπορεί να χειροτερεύσουν γρήγορα, ενώ άλλοι μπορεί να επιβιώσουν για αρκετά χρόνια, παρά την παρουσία ενός τέτοιου καρκίνου.

Περίπου 7 στους 10 ασθενείς ζουν τουλάχιστον ένα χρόνο από την αρχική διάγνωση ενώ το 50% θα ζήσει για τουλάχιστον 10 έτη.