Γρηγόριος Λαμπρινός M.D. F.E.B.U.

Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος

Στοιχεία επικοινωνίας
Ιατρείο: 210-59.86.795
Γραμματεία: 6988-60.69.92
info@lamprinos.gr

Στοιχεία επικοινωνίας

Ιατρείο: 210-59.86.795 – Γραμματεία: 6988-60.69.92

info@lamprinos.gr

Φίμωση ονομάζεται εκείνη η παθολογική κατάσταση κατά την οποία δε μπορεί να αποκαλυφθεί η βάλανος του πέους. Οφείλεται συνήθως σε ένα δακτύλιο συνδετικού ιστού στην ακροποσθία, που μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια.

Με το πέρασμα της ηλικίας υπάρχει δεδομένα μεγαλύτερη ποσότητα συνδετικών ινών στο δέρμα, το οποίο γίνεται λιγότερο ελαστικό. Υποτροπιάζουσες λοιμώξεις τοπικά (βαλανοποσθίτιδες) ή φτωχή τοπική υγιεινή μπορούν να προκαλέσουν τη φίμωση. Σε νέους ενήλικες άντρες, η φίμωση μπορεί να αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα σακχαρώδους διαβήτη.

Τι προβλήματα δημιουργεί η φίμωση

Όταν η βάλανος δε μπορεί να αποκαλυφθεί, είναι εξαιρετικά προβληματική η τοπική υγιεινή της. Η σεξουαλική επαφή μπορεί επίσης να επηρεαστεί, καθώς αρκετοί ασθενείς υποφέρουν από ενοχλητικό ή ακόμα και σοβαρό πόνο κατά τη διάρκεια της στύσης.

Η φίμωση δεν αποτελεί σοβαρό ιατρικό πρόβλημα και κάποιοι ασθενείς μπορεί να μη χρειάζονται θεραπεία. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η φίμωση θα υποχωρήσει ή θα βελτιωθεί από μόνη της. Με τη συντηρητική αγωγή (αντιφλεγμωνώδεις και κορτιζονούχες αλοιφές) μπορεί να αντιμετωπιστούν μόνο οι λοιμώξεις και οι ερεθισμοί τοπικά, αλλά η φίμωση με το χρόνο τείνει να χειροτερεύει.

Φίμωση στα παιδιά

Όλα τα αγόρια όταν γεννιούνται έχουν τη βάλανο πλήρως καλυμένη. Αυτό σημαίνει ότι η φίμωση είναι απολύτως φυσιολογική στα μικρά αγόρια. Η πλήρης αποκάλυψη της βαλάνου επιτυγχάνεται μεταξύ 2 και 6 ετών. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό γίνεται στα 10. Πρέπει να αποφεύγεται η βίαια αποκάλυψη της βαλάνου (σαν αντιμετώπιση της φίμωση) καθώς ο τραυματισμός της βαλάνου συνήθως επιδεινώνει το πρόβλημα. Αν κατά την εφηβεία το πρόβλημα παραμένει, τότε πιθανόν να χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση.

Σοβαρά πιθανά προβλήματα σχετικά με τη φίμωση

Το σημαντικότερο πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει η φίμωση είναι η παραφίμωση. Η παραφίμωση είναι εκείνη η κατάσταση που μια στενή ακροποσθία, μετακινείται πίσω από τη στεφανιαία αύλακα (αποκαλύπτωντας πλήρως τη βάλανο) και γίνεται συνήθως κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή καθετηριασμού. Στην περίπτωση αυτή ο ασθενής πρέπει να επαναφέρει την ακροποσθία στην αρχική της θέση (καλύπτοντας τη βάλανο), αλλά συχνά αυτό είναι τόσο δύσκολο όσο και επώδυνο. Αν ο ασθενής αποτύχει, πρακτικά η βάλανος του πέους “στραγγαλίζεται” από τη στενή ακροποσθία και στην περίπτωση αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από ουρολόγο. Σε αντίθετη περίπτωση θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη βάλανο, η οποία λόγω ισχαιμίας απειλείται με νέκρωση (που μετά αντιμετωπίζεται μόνο με ακρωτηριασμό). Οι ασθενείς που είχαν έστω και ένα επεισόδιο παραφίμωσης, έχουν απόλυτη ένδειξη χειρουργικής αντιμετώπισης.

Η αδυναμία για τοπική υγιεινή μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό της βαλάνου και της ακροποσθίας, με διάφορες δερματοπάθειες τοπικά. Τέτοιες είναι ο σκληροατροφικός λειχήνας (lichen sclerosus), που σε βάθος χρόνου, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε καρκίνο του πέους. Είναι γνωστό ότι ο καρκίνος του πέους είναι στατιστικά συχνότερος σε ασθενείς με φίμωση, αλλά αυτό βέβαια προϋποθέτει τον ερεθισμό της βαλάνου λόγω φίμωσης για αρκετά χρόνια.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Με την περιτομή, που είναι το όνομα του χειρουργείου που απαιτείται για την οριστική θεραπεία της φίμωσης, είναι η αφαίρεση της ακροποσθίας. Γίνεται με τοπική ή γενική αναισθησία, με τον ασθενή να επιστρέφει στο σπίτι την ίδια ημέρα. Υπάρχουν κάποιες πιθανές επιπλοκές, οι οποίες όμως είναι αρκετά σπάνιες και παροδικές. Το κύριο στοιχείο που οι ασθενείς οφείλουν να γνωρίζουν είναι ότι μετά το χειρουργείο, η πεϊκή αισθητικότητα αλλάζει, γεγονός για το οποίο οφείλει να είναι ενήμερος, αλλά αυτό δεν πρόκειται να αποτελέσει πρόβλημα μετεγχειρητικά.

 

Αν πάσχεται από φίμωση, επικοινωνήστε με το ιατρείο μας, για μια λεπτομερή εξέταση και προγραμματισμό της αντιμετώπισης του προβλήματος.