Γρηγόριος Λαμπρινός M.D. F.E.B.U.

Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος

Στοιχεία επικοινωνίας
Ιατρείο: 210-59.86.795
Γραμματεία: 6988-60.69.92
Ραντεβού: 11.00-13.30 και 16.00 – 19.00
info@lamprinos.gr

Στοιχεία επικοινωνίας

Ιατρείο: 210-59.86.795 – Γραμματεία: 6988-60.69.92

info@lamprinos.gr

Αρχική » Παθήσεις » ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ » Καρκίνος του Πέους

Καρκίνος του Πέους: Μια Σπάνια αλλά Σημαντική Απειλή

Ο καρκίνος του πέους αποτελεί μια σπάνια αλλά σοβαρή μορφή καρκίνου που επηρεάζει το ανδρικό γεννητικό σύστημα. Παρά το γεγονός ότι η συχνότητα εμφάνισής του είναι χαμηλή σε σύγκριση με άλλους τύπους καρκίνου, οι επιπτώσεις του μπορούν να είναι καταστροφικές για την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η έγκαιρη διάγνωση και η αποτελεσματική θεραπεία είναι κρίσιμες για την πρόγνωση και την επιβίωση.

Αιτίες και Παράγοντες Κινδύνου

Οι αιτίες του καρκίνου του πέους δεν είναι πλήρως κατανοητές, ωστόσο έχουν εντοπιστεί αρκετοί παράγοντες κινδύνου. Ο πιο σημαντικός από αυτούς είναι η μόλυνση από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ιδίως τα στελέχη HPV-16 και HPV-18, που συνδέονται επίσης με καρκίνους του τραχήλου της μήτρας και του πρωκτού. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την κακή υγιεινή της γεννητικής περιοχής, την απουσία περιτομής (ιδίως σε περιπτώσεις που συνυπάρχει φίμωση), το κάπνισμα, και κάποιες δερματοπάθειες όπως η λευκοπλακία.

Συμπτώματα

Τα αρχικά συμπτώματα του καρκίνου του πέους μπορεί να είναι λεπτά και συχνά αγνοούνται. Συνήθως περιλαμβάνουν αλλαγές στο δέρμα του πέους, όπως ερυθρότητα, όγκους ή έλκη που δεν επουλώνονται. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, αιμορραγία, και ασυνήθιστη έκκριση. Σε προχωρημένα στάδια, ο καρκίνος μπορεί να προκαλέσει διογκωμένους λεμφαδένες στη βουβωνική χώρα.
Μία ιδιαιτερότητα των ασθενών με καρκίνο του πέους είναι ότι οι ίδιοι τείνουν να αρνούνται τη νόσο και να αναζητούν ιατρική βοήθεια μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, επηρεάζοντας τόσο τις θεραπευτικές επιλογές τους, όσο και την πρόγνωση.

Διάγνωση

Η διάγνωση του καρκίνου του πέους περιλαμβάνει κλινική εξέταση και βιοψία του ύποπτου ιστού. Απεικονιστικές εξετάσεις, όπως μαγνητική τομογραφία (MRI) και υπολογιστική τομογραφία (CT), μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της εξάπλωσης του καρκίνου.

Θεραπεία

Η θεραπεία του καρκίνου του πέους εξαρτάται από το στάδιο και τη σοβαρότητα της νόσου. Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν χειρουργική αφαίρεση του όγκου, ακτινοθεραπεία, και χημειοθεραπεία. Σε αρχικά στάδια, μπορεί να είναι αρκετή η τοπική εκτομή του όγκου, ενώ σε πιο προχωρημένα στάδια μπορεί να απαιτείται μερική ή ολική αφαίρεση του πέους (πεεκτομή). Η αποκατάσταση και η ψυχολογική υποστήριξη είναι κρίσιμες για την ποιότητα ζωής των ασθενών μετά τη θεραπεία.

Πρόληψη

Η πρόληψη του καρκίνου του πέους περιλαμβάνει την προαγωγή της υγιεινής της γεννητικής περιοχής, την περιτομή σε νεαρή ηλικία (ιδιαίτερα σε χώρες με υψηλή επίπτωση καρκίνου του πέους), και τον εμβολιασμό κατά του HPV. Ο εμβολιασμός κατά του HPV είναι ήδη ευρέως διαδεδομένος για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και συνιστάται επίσης για τους άνδρες για την προστασία έναντι του καρκίνου του πέους και άλλων σχετικών μορφών καρκίνου.

Συμπέρασμα

Ο καρκίνος του πέους, παρότι σπάνιος, είναι μια σοβαρή ασθένεια που απαιτεί έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία. Η κατανόηση των παραγόντων κινδύνου και η προληπτική ιατρική είναι καίριας σημασίας για τη μείωση της επίπτωσης και την βελτίωση της πρόγνωσης των ασθενών. Οι ιατροί και οι ασθενείς πρέπει να είναι ενήμεροι για τα συμπτώματα και τις θεραπευτικές επιλογές ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.