Γρηγόριος Λαμπρινός M.D. F.E.B.U.

Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος

Στοιχεία επικοινωνίας
Ιατρείο: 210-59.86.795
Γραμματεία: 6988-60.69.92
info@lamprinos.gr

Στοιχεία επικοινωνίας

Ιατρείο: 210-59.86.795 – Γραμματεία: 6988-60.69.92

info@lamprinos.gr

Αρχική » Παθήσεις » ΑΝΔΡΟΛΟΓΙΑ » Πρόωρη εκσπερμάτιση

Πρόωρη εκσπερμάτιση

Η πρόωρη εκσπερμάτιση (ΠΕ) είναι μια κοινή μορφή ανδρικής σεξουαλική δυσλειτουργίας που ορίζεται ως η μικρή περίοδος από τη στιγμή που ο άντρας επιτυγχάνει τη στύση μέχρι την εκσπερμάτιση – εντός ενός λεπτού. Αυτή η πάθηση είναι αρκετά συχνή και αφορά σχεδόν το ένα τρίτο των αντρών. Αρκετά συχνά οι άντρες μπορεί να έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά το φυσιολογικό χρόνο της σεξουαλικής επαφής (η μέση διάρκεια θεωρείτει ότι είναι μεταξύ 4 και 8 λεπτών). Οι ασθενείς που ζητούν την ουρολογική βοήθεια συνήθως εκσπερματώνουν εντός 15 έως 120 δευτερολέπτων.

Παράγοντες κινδύνου πρόωρης εκσπερμάτισης

Αίτια και παράγοντες κινδύνου πρόωρης εκσπερμάτισης είναι:

  • Άγχος
  • Κληρονομικές παθήσεις
  • Πεϊκή υπερευαισθησία
  • Νευρολογικές παθήσεις
  • Προβλήματα υποδοχέων σεροτονίνης

Είναι η ΠΕ μια σοβαρή νόσος?

Η πρόωρη εκσπερμάτιση δεν είναι σοβαρή ιατρική νόσος και δεν απειλεί τη ζωή. Παρόλα αυτά προκαλεί σοβαρά ψυχολογικά θέματα στον πάσχοντα και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη σχέση του ζευγαριού.

Θεραπευτικές επιλογές ΠΕ

Υπάρχουν διάφορες θεραπείες για την πρόωρη εκσπερμάτιση, οι οποίες στοχεύουν στο να μειώσουν την πιθανή υπερευαισθησία του πέους.

  • Χρήση προφυλακτικού
  • Η λεγόμενη τεχνική Squeeze – κατά διαστήματα πιεζεται η βάλανος του πέους, για να παροχετευτεί το αίμα και να καθυστερήσει η εκσπερμάτιση
  • Τοπικοί αναισθητικοί παράγοντες (κρέμες που εφαρμόζονται στη βάλανο πριν την επαφή).
  • Φάρμακα (αναστολείς των υποδοχέων της σεροτονίνης) που ως παρενέργεια καθυστερούν την εκσπερμάτιση.

 

Πρόγνωση πρόωρης εκσπερμάτισης

Η πρόγνωση είναι γενικά καλή, καθώς τα παρόντα δεδομένα υποστηρίζουν ότι το 80 με 90% των ασθενών απαντούν θετικά σε μια ή περισσότερες θεραπείες. Υπάρχει βέβαια και ένα μικρό ποσοστό που δε θα καταφέρει να παρουσιάσει σημαντική βελτίωση.

 

Η τεχνική squeeze

Η τεχνική squeeze (πίεσης) είναι μια συντηρητική θεραπεία (χωρίς φάρμακα). Όταν ο άντρας πλησιάζει στον οργασμό, είτε ο ίδιος είτε η σύντροφός του πιέζουν ελαφρά τη βάλανο για περίπου 30 δευτερόλεπτα, αποσυμφορίζοντάς το πέος από το αίμα. Κατόπιν, ο ερεθισμός ξαναξεκινά και αυτό μπορεί να επαναληφθεί έως ότου το ζευγάρι επιθυμήσει την εκσπερμάτιση.

Αν υποφέρεται από πρόωρη εκσπερμάτιση ή έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη στυτική και σεξουαλική λειτουργία, επικοινωνήστε με το ιατρείο για να κλείσετε ραντεβού.