Γρηγόριος Λαμπρινός M.D. F.E.B.U.

Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος

Στοιχεία επικοινωνίας
Ιατρείο: 210-59.86.795
Γραμματεία: 6988-60.69.92
info@lamprinos.gr

Στοιχεία επικοινωνίας

Ιατρείο: 210-59.86.795 – Γραμματεία: 6988-60.69.92

info@lamprinos.gr

Αρχική » Παθήσεις » ΑΝΔΡΟΛΟΓΙΑ » Στυτική δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι μια συχνή πάθηση με πολλές θεραπευτικές επιλογές.

Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι η παθολογική κατάσταση κατά την οποία ο άντρας μπορεί είτε να μη μπορεί να φτάσει σε πλήρη στύση είτε αυτή να μη μπορεί να διατηρηθεί έτσι ώστε να υπάρξει σεξουαλική επαφή. Συνήθως είναι πολυπαραγοντική και οφείλεται σε φυσικά ή ψυχολογικά αίτια, που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και τη σεξουαλική ικανότητα των αντρών.

Υπολογίζεται ότι οι μισοί άντρες μεταξύ 40 και 70 ετών θα παρουσιάσουν κάποιου βαθμού στυτική δυσλειτουργία. Το θετικό είναι ότι υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές που επιτρέπουν την αποκατάσταση της στυτικής ικανότητας.

Θεραπείες στυτικής δυσλειτουργίας

Τα διαφορετικά είδη θεραπείας της στυτικής δυσλειτουργίας περιλαμβάνουν:

  • Φάρμακα
  • Ενέσεις (ενδοπεϊκές)
  • Συσκευές κενού
  • Ενδο-ουρηθρική αγωγή
  • Σεξουαλική ψυχοθεραπεία
  • Χειρουργείο – ενδοπεϊκές προθέσεις

Η ανατομία του πέους

Το πέος σχηματίζεται από δύο διαμερίσματα που ονομάζονται σηραγγώδη σώματα και το σπογγώδες σώμα μέσα από το οποίο περνάει η ουρήθρα. Τα σηραγγώδη σώματα γεμίζουν με αίμα, το οποίο παγιδεύεται κατά τη διάρκεια της στύσης, έστι ώστε το πέος να είναι τόσο σκληρό, για να επιτραπεί η διείσδυση.

 

Πως επιτυχγάνεται η στύση

Φυσιολογικά η στύση ξεκινάει από τον εγκέφαλο και κατόπιν συμμετέχουν το νευρικό και το αγγειακό σύστημα. Στον εγκέφαλο καταλήγουν οι ασθήσεις που προκαλούν τη διέγερση. Από εκεί ενεργοποιούνται τα νεύρα που καταλήγουν στο πέος. Υπάρχουν διάφορες “διαδρομές” από τον εγκέφαλο, διαμέσου του νωτιαίου μυελού, που νευρώνουν το πέος, τα οποία ελευθερώνουν χημικές ουσίες, που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές. Εκεί μέσω μιας περίπλοκης διαδιακασίας, οι φλέβες που παροχετεύουν το αίμα από το πέος προς τη συστηματική κυκλοφορία πιέζονται και αποφράσσονται. Έτσι, το αίμα παγιδεύεται στα σηραγγώδη σώματα, με αποτέλεσμα το μέγεθος του πέους να αυξηθεί και να σκληρήνει. Όσο ο συνεχής ερεθισμός παραμένει, η στύση διατηρείται. Όταν ο ερεθισμός σταματήσει ή με την εκσπερμάτωση, οι φλέβες αποσυμπιέζονται, το αίμα παροχευτεύεται και το πέος επιστρέφει σε χάλαση.

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αφορά διαφορετικά στάδια της στύσης:

  • Το πέος δε σκληραίνει αρκετά έτσι να επιτρέψει τη διείσδυση
  • Το πέος δε σκληραίνει καθόλου
  • Το πέος επιτυγχάνει στύση, η οποία χάνεται γρήγορα

 

Αν πάσχετε από οποιαδήποτε μορφή στυτικής δυσλειτουργίας, επικοινωνήστε με το ιατρείο μας για μια λεπτομερή εκτίμηση και πιθανή αντιμετώπιση, αν και εφόσον χρειάζεται.