Γρηγόριος Λαμπρινός M.D. F.E.B.U.

Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος

Στοιχεία επικοινωνίας
Ιατρείο: 210-59.86.795
Γραμματεία: 6988-60.69.92
Ραντεβού: 11.00-13.30 και 16.00 – 19.00
info@lamprinos.gr

Στοιχεία επικοινωνίας

Ιατρείο: 210-59.86.795 – Γραμματεία: 6988-60.69.92

info@lamprinos.gr

Αρχική » Άρθρα » Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ)

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) είναι μια συχνή πάθηση που αφορά την αύξηση του μεγέθους του προστάτη αδένα στους άνδρες, κυρίως σε ηλικίες άνω των 50 ετών. Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει την ουρήθρα, τον σωλήνα μέσω του οποίου αποβάλλονται τα ούρα από το σώμα. Η αύξηση του μεγέθους του προστάτη μπορεί να προκαλέσει πίεση στην ουρήθρα και να επηρεάσει την ροή των ούρων.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη μπορεί να ποικίλουν, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν:

– Δυσκολία στην έναρξη της ούρησης.

– Αδύναμη ή διακοπτόμενη ροή ούρων.

– Συνχοουρία

– Ανάγκη για ούρηση τη νύχτα (νυκτουρία).

– Αίσθηση ότι η κύστη δεν αδειάζει πλήρως.

– Επείγουσα ανάγκη για ούρηση.

– Σταγόνες ούρων μετά την ούρηση.

Αν και αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ενοχλητικά, δεν αποτελούν απαραίτητα ένδειξη σοβαρής ασθένειας. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η BPH μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως ουρολοίμωξη, ουρολιθίαση, και σε σπάνιες περιπτώσεις, οξεία κατακράτηση ούρων.

Τέτοιου είδους συμπτώματα δεν είναι απαραίτητο να οφείλονται στον προστάτη. Πολλές φορές, οι συνήθειες ούρησης των ασθενών και ο τρόπος με τον οποίο έχει εκπαιδευτεί η ουροδόχος κύστη προκαλούν τα ίδια συμπτώματα.

Θεραπευτικές Επιλογές

Η θεραπεία για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και την επίδρασή τους στην ποιότητα ζωής του ασθενούς. Στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο IPSS εδώ για να δείτε τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

1. Συντηρητική αγωγή (Απλή παρακολούθηση): Σε ήπιες περιπτώσεις, όπου τα συμπτώματα δεν είναι σοβαρά, μπορεί να προταθεί η παρακολούθηση του ασθενούς χωρίς άμεση θεραπεία, λαμβάνοντας τις κατάλληλες εξατομικευμένες οδηγίες. Απαιτούνται βεβαίως τακτικές εξετάσεις για να ελέγχεται η πιθανή εξέλιξη της πάθησης.

2. Φαρμακευτική Θεραπεία:
– Άλφα-αναστολείς: Αυτά τα φάρμακα βοηθούν τη χάλαση του έξω σφικτήρα, βελτιώνοντας τη ροή των ούρων. Παραδείγματα περιλαμβάνουν την ταμσουλοσίνη και την αλφουζοσίνη.
– Αναστολείς της 5-άλφα αναγωγάσης: Αυτά τα φάρμακα, όπως η φιναστερίδη και η ντουταστερίδη, μειώνουν το μέγεθος του προστάτη και βελτιώνουν τα συμπτώματα με την πάροδο του χρόνου.

3. Χειρουργική Θεραπεία: Σε περιπτώσεις όπου τα φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά ή όταν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, μπορεί να απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Κοινές χειρουργικές επεμβάσεις περιλαμβάνουν:
– Διουρηθρική εκτομή του προστάτη (TURΙS προστάτη): Αυτή η διαδικασία αφαιρεί μέρος του προστάτη για να βελτιώσει τη ροή των ούρων.
– Ανοικτή προστατεκτομή/LASER: Χρησιμοποιούνταν κατά το παρελθόν για πολύ μεγάλους προστάτες και περιλάμβανε την αφαίρεση του εσωτερικού τμήματος του προστάτη. Πλέον διατίθονται ισχυρά laser (HoLEP) για αυτού του είδους τα περιστατικά

4. Ελάχιστα Επεμβατικές Τεχνικές:
Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί διάφορες τέτοιου είδους τεχνικές. Αυτές που φαίνεται να έχουν επικρατήσει (και να χρησιμοποιούνται ακόμα) είναι το UROLIFT και το REZUM.
To UROLIFT ουσιαστικά χρησιμοποιεί ράμματα τύπου μεταλλικά κλιπ που κρατούν την προστατική ουρήθρα ανοιχτή, αλλά έχουν διάφορους περιορισμούς (τόσο ανατομικούς, όσο και σχετικούς με την περαιτέρω παρακολούθηση του ασθενούς).
Το REZUM είναι το πλέον σύγχρονο, και χρησιμοποιεί ατμό για την μείωση του όγκου του προστάτη που επιτυγχάνεται σε λίγες εβδομάδες, χωρίς τομές ή αφαίρεση ιστού, έχοντας ελάχιστες πιθανές παρενέργειες εφόσον ο ασθενής και κυρίως ο προστάτης του είναι κατάλληλος για τη συγκεκριμένη θεραπεία.

Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από την εξατομικευμένη αξιολόγηση του ασθενούς από τον ιατρό του, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, τη γενική υγεία, το μέγεθος του προστάτη, και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής, αλλά με τις κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές, τα συμπτώματα μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά, προσφέροντας ανακούφιση και βελτιωμένη καθημερινότητα στους ασθενείς.