ΕΥΚΑΜΠΤΗ ΑΝΩΔΥΝΗ ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ
Η κυστεοσκόπηση είναι μία από τις βασικότερες ενδο-ουρολογικές εξετάσεις, με την οποία εξετάζεται η ανατομία της ουρήθρας, της ουροδόχου κύστης, αλλά και του προστάτη στους άνδρες. Στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν άκαμπτα κυστεοσκόπια, τα οποία ήταν μεγάλα σε διάμετρο, κάνοντας την κυστεοσκόπηση τραυματική και επώδυνη. Στις ημέρες μας χρησιμοποιούνται τα εύκαμπτα κυστεοσκόπια, τα οποία έχουν μικρότερη διάμετρο, προσφέρουν εξαιρετική ποιότητα εικόνας και σε έμπειρα χέρια κάνουν την εξέταση απολύτως ασφαλή, ατραυματική και πρακτικά ανώδυνη εξέταση.
Άκαμπτο κυστεοσκόπιο (αριστερά) και εύκαμπτο κυστεοσκόπιο MDH (δεξιά)
ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ
Η κυστεοσκόπηση έχει ένδειξη τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες, για διάφορα συμπτώματα και παθολογίες. Αποτελεί τη μοναδική αξιόπιστη εξέταση για την επισκόπηση της ουροδόχου κύστης. Οι ασθενείς υποβάλλονται σε κυστεοσκόπηση για:
- Διερεύνηση αιματουρίας (παρουσίας αίματος στα ούρα), είτε μικροσκοπικής (που δε φαίνεται με γυμνό μάτι), είτε μακροσκοπικής (όταν οι ασθενείς βλέπουν τα ούρα ροζέ, σκούρα ή και κόκκινα).
- Διερεύνηση σοβαρών δυσουρικών συμπτωμάτων (συχνοουρία, δυσουρία, αργή ροή ούρων, ατελής κένωση της κύστης κ.ο.κ.) μελετώντας την ανατομία της ουρήθρας (για να αποκλειστεί η παρουσία στενωμάτων ουρήθρας) και του προστάτη (προς εκτίμηση του μεγέθους αλλά και του σχήματος του προστάτη που μπορεί να αποφράσσει τα ούρα).
- Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, προς αποκλεισμό εμφανών ανατομικών αιτιών.
- Παρακολούθηση νεοπλασμάτων ουροδόχου κύστεως.
- Διερεύνηση εμμένουσας αιμοσπερμίας.
Σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια της κυστεοσκόπησης, μπορούν να ληφθούν βιοψίες από την κύστη, να αφαιρεθούν ξένα σώματα από την ουρήθρα ή την κύστη (μικρές πέτρες ή pig-tail), αλλά και να χορηγηθούν φάρμακα (όπως BOTOX εντός του τοιχώματος της κύστης).
Το κυστεοσκόπιο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις που ο απλός καθετηριασμός της κύστης (με την τυφλή εισαγωγή του καθετήρα) δε γίνεται, λόγω στενωμάτων ή άλλων παθολογιών της ουρήθρας ή του προστάτη. Σε αυτή την περίπτωση, γίνεται κυστεοσκόπηση υπό όραση και κατόπιν ο καθετήρας εισάγεται με απόλυτη ασφάλεια, ελαχιστοποιώντας τον τραυματισμό της ουρήθρας.
Εύκαμπτη κυστεοσκόπηση (σχηματικά) στον άντρα και στη γυναίκα.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΥΚΑΜΠΤΗ ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ
Την ημέρα της εξέτασης, οι ασθενείς καλούνται να αδειάσουν την κύστη τους, ενώ τα ούρα εξετάζονται (ακόμα κι αν δεν αναφέρονται καθόλου συμπτώματα) για να αποκλειστεί μια πιθανή ουρολοίμωξη (αν οι ασθενείς έχουν ουρολοίμωξη, η εξέταση αναβάλλεται και χορηγούνται αντιβιοτικά). Σημειώνεται ότι για την εύκαμπτη κυστεοσκόπηση δεν απαιτείται διακοπή αντιπηκτικών φαρμάκων.
Αφού καθαριστούν και αποστειρωθούν τα γεννητικά όργανα, εισάγεται στην ουρήθρα αναισθητικό gel ξυλοκαΐνης, με το οποίο διαστέλλεται η ουρήθρα, επιτρέποντας την είσοδο του εύκαμπτου κυστεοσκοπίου, χωρίς τραυματισμούς ή πόνο. Όταν το κυστεοσκόπιο περάσει εντός της κύστης, μέσο του κυστεοσκοπίου, εισάγεται φυσιολογικός ορός έως ότου γεμίσει η ουροδόχος κύστη, για να μπορεί να εξεταστεί το τοίχωμά της.
Η όλη διαδικασία δεν κρατάει πάνω από μερικά λεπτά και οι ασθενείς μαθαίνουν άμεσα τα αποτελέσματα και τα ευρήματα. Δεδομένου ότι δε χρειάζεται μέθη ή γενική αναισθησία, οι ασθενείς στο ιατρείο μπορούν, εφόσον θέλουν, να παρακολουθούν την ενδοσκοπική εικόνα σε μεγάλη οθόνη.
ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΕΥΚΑΜΠΤΗΣ ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗΣ
Όπως όλες οι εξετάσεις, έτσι και η εύκαμπτη κυστεοσκόπηση μπορεί να προκαλέσει κάποιες πολύ ήπιες παρενέργειες.
Το πρώτο διήμερο τα ούρα μπορεί να έχουν ένα ελαφρώς ροζέ χρώμα, κυρίως σε άντρες (λόγω του προστάτη όταν είναι διογκωμένος) ή σε ασθενείς υπό αντιπηκτική αγωγή.
Η ουροδόχος κύστη μπορεί να παρουσιάσει μια σχετική υπερδραστηριότητα (με συχνοουρία ή/και δυσουρία) η οποία υποχωρεί εντός δύο-τριών ημερών. Αν τα συμπτώματα αυτά εμμένουν μετά από το πρώτο τριήμερο, εξετάζονται τα ούρα (με γενική και καλλιέργεια) για να αποκλειστεί πιθανή ουρολοίμωξη, η οποία είναι σπάνια (μόλις 1 ασθενείς σε περίπου 140 που θα υποβληθούν σε κυστεοσκόπηση θα βρεθεί να έχει μικρόβιο στα ούρα).
Η εύκαμπτη κυστεοσκόπηση είναι πολύ καλά ανεκτή, αλλά κάποιοι ασθενείς μπορεί να την περιγράψουν ως ελαφρώς άβολη. Πόνος αναφέρεται μόνο σε περιστατικά που υπάρχουν σοβαρά στενώματα ουρήθρας ή που ο προστάτης (στους άντρες) είναι πολύ αποφρακτικός.
Για τους παραπάνω λόγους, συστήνεται στους ασθενείς να πίνουν αρκετά υγρά για 2-3 μέρες μετά την εξέταση.
ΕΥΚΑΜΠΤΗ ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΑΣ
Στο ιατρείο μας γίνεται πλήρης χαρτογράφηση, αλλά και καταγραφή των όποιων πιθανών παθολογικών ευρημάτων σε βίντεο/εικόνα (χορηγείται λεπτομερής έκθεση για το αρχείο σας).
Ο ιατρός έχει εκτελέσει πάνω από 9.500 κυστεοσκοπήσεις η πλειοψηφία των οποίων είναι με εύκαμπτο κυστεοσκόπιο.
Το ιατρείο διαθέτει το εύκαμπτο κυστεοσκόπιο MDH τελευταίας τεχνολογίας, με ειδικό κωνικό μη τραυματικό άκρο, για την καλύτερη δυνατή εμπειρία των ασθενών. Οι κυστεοσκοπήσεις γίνονται σε ένα πλήρως ανακαινισμένο και μοντέρνο χώρο, υψηλής αισθητικής που κάνει τους ασθενείς να νιώθουν την απαραίτητη ασφάλεια.
Για ασθενείς που δε μπορούν να μετακινηθούν στο χώρο του ιατρείου, μπορεί να προγραμματιστεί κυστεοσκόπηση κατ’ οίκον.