Γρηγόριος Λαμπρινός M.D. F.E.B.U.

Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος

Στοιχεία επικοινωνίας
Ιατρείο: 210-59.86.795
Γραμματεία: 6988-60.69.92
Ραντεβού: 11.00-13.30 και 16.00 – 19.00
info@lamprinos.gr

Στοιχεία επικοινωνίας

Ιατρείο: 210-59.86.795 – Γραμματεία: 6988-60.69.92

info@lamprinos.gr

Αρχική » ΣΤΥΤΙΚΗ » Στυτική δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) αποτελεί ένα κοινό πρόβλημα που επηρεάζει εκατομμύρια άνδρες παγκοσμίως. Πρόκειται για την αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης μιας στύσης επαρκούς για σεξουαλική δραστηριότητα. Η ΣΔ μπορεί να προκαλέσει σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση, επηρεάζοντας την αυτοπεποίθηση και τις σχέσεις του ατόμου.

Ορισμός

Η στυτική δυσλειτουργία ορίζεται ως η συνεχής αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης μιας στύσης επαρκούς για σεξουαλική επαφή για τουλάχιστον τρεις μήνες. Είναι σημαντικό να διακρίνουμε τη ΣΔ από τις παροδικές περιπτώσεις που μπορεί να προκληθούν από προσωρινές καταστάσεις όπως το άγχος ή η υπερκόπωση.

Διάγνωση

Η διάγνωση της ΣΔ ξεκινάει με ένα λεπτομερές ιατρικό και σεξουαλικό ιστορικό του ασθενούς. Ο γιατρός θα ρωτήσει για τη φύση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων, καθώς και για τυχόν σχετικούς παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, και η χρήση φαρμάκων.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο είναι το ερωτηματολόγιο IIEF το οποίο και διατίθεται στην ιστοσελίδα του ιατρείου και το οποίο μπορείτε να συμπληρώσετε δωρεάν εδώ.

Επιπλέον, μια φυσική εξέταση είναι απαραίτητη για την αξιολόγηση της γενικής υγείας και την αναζήτηση ενδείξεων που μπορεί να υποδεικνύουν οργανικά αίτια, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις ή ορμονικές διαταραχές. Ορισμένες διαγνωστικές εξετάσεις που μπορεί να ζητηθούν περιλαμβάνουν:

– Εξετάσεις αίματος: Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν έλεγχο των επιπέδων τεστοστερόνης, καθώς και έλεγχο για διαβήτη, καρδιοπάθεια και άλλες συνθήκες.
– Υπερηχογράφημα πέους: Χρησιμοποιείται για να εκτιμηθεί η ροή του αίματος στο πέος.
– Νυχτερινή καταγραφή στύσεων: Μετρά τη συχνότητα και την ένταση των στύσεων κατά τη διάρκεια του ύπνου.
– Ψυχολογική αξιολόγηση: Μπορεί να είναι χρήσιμη για την εκτίμηση της επίδρασης της ψυχολογικής κατάστασης στη ΣΔ.

Θεραπεία

Η θεραπεία της ΣΔ εξαρτάται από την αιτία και μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, ψυχοθεραπεία, ή ακόμα και χειρουργικές επεμβάσεις. Μερικές από τις πιο κοινές θεραπευτικές επιλογές είναι:

– Φαρμακευτική αγωγή: Οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (PDE5i), όπως η σιλδεναφίλη (Viagra), η ταδαλαφίλη (Cialis), και η βαρδεναφίλη (Levitra), είναι συχνά η πρώτη γραμμή θεραπείας. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων του πέους, αυξάνοντας τη ροή του αίματος.
– Ορμονική θεραπεία: Αν τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι χαμηλά, μπορεί να συνταγογραφηθεί ορμονική θεραπεία.
– Ψυχοθεραπεία: Αν η ΣΔ οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια όπως το άγχος ή η κατάθλιψη, η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη.
– Συσκευές κενού: Αυτές οι συσκευές δημιουργούν μια στύση τραβώντας αίμα στο πέος μέσω μιας αντλίας κενού.
– Χειρουργική επέμβαση: Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να συστηθεί χειρουργική επέμβαση, όπως η εμφύτευση πεϊκών προθέσεων.

Η στυτική δυσλειτουργία για κάποιους μπορεί να αποτελεί μια πάθηση που μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια, αλλά για άλλους μπορεί να είναι το σύμπτωμα μιας άλλης νόσου. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα ζήτημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τη σωστή διάγνωση και θεραπεία. Η επικοινωνία με έναν ειδικό και η κατανόηση των διαφόρων θεραπευτικών επιλογών είναι κρίσιμη για την επιτυχή αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.